Hopp til hovedmeny Hopp til innhold

Filmkampanje om usynlig CP

CP-foreningen laget, med midler fra Stiftelsen Dam, filmkampanje for og med unge med lett grad av CP i 2022. Kampanjen «Usynlig CP» ble gjennomført i samarbeid med Filmkonsulentene.

Deltakere i denne kampanjen er unge i alderen 15–35 år og har lett grad av CP (GMFCS grad 1-2).

Vi ønsker å nå ut til så mange som mulig med lett grad av CP, gi dem et styrket fellesskap og nødvendig informasjon – og for å klare det, trenger vi hjelp av de unge selv.

Et mål med prosjektet er å dele erfaringer og formidle informasjon med fokus på mestringsstrategier og løsninger – men ingen har alle svarene, og i arbeidet med prosjektet lærer vi av hverandre. I dette prosjektet retter vi fokuset mot usynlige eller lite synlige funksjonsnedsettelser. 

Episodene

1. episode: Ikke alene!

Deltakerne møtes for første gang og prater blant annet om åpenhet knyttet til egen CP-diagnose.

2. episode: Ikke bare bare...

I andre episode skal deltakerne lage lunsj og henge opp hengekøye. Mens de gjør det, kommer de inn på temaer som kognisjon og finmotorikk.

3. episode: Mas eller moro?

Deltakerne spiller kubb og prater om trening og fysisk aktivitet.

4. episode: Slapp a!

I denne episoden er tema energibalanse, og deltakerne prater om hvordan de balanserer aktivitet og hvile.

5. episode: Hysj hysj!

Deltakerne svarer på spørsmål om ulike sider ved det å ha lett grad av CP. De kommer inn på blant annet skam, aksept og om det er lov å tulle med diagnosen.

6. episode: Oppskriften

Det er tid for middag, og det er taco som står på menyen. Deltakerne lager mat, mens de snakker om hvordan de gjør det med matlaging og planlegging av måltider for å ha nok energi gjennom dagen. 

7. episode: Se oss!

Deltakerne pakker sammen etter en lang og innholdsrik dag sammen, og deler tanker om fremtiden, hvordan vi sammen kan gjøre usynlig CP mer synlig og hvordan det har vært å tilbringe dagen sammen med de andre deltakerne.

 

 

Møt deltakerne i prosjektet

Guro Bø Nordengen er 18 år gammel, bor på Gjøvik og jobber som kontorlærling. Hun er veldig interessert i kreative ting, og driver blant annet med sang.

August Saxegaard (19) kommer fra Hønefoss, og studerer i Kristiansand. Han beskriver seg selv om veldig sosial, og brenner for musikk.

Mille Bruusgaard Slagsvold er 35 år, bor i Oslo og jobber 50% som sykepleier. Etter å ha gått på mange smeller i livet, har hun endelig funnet en balanse i hverdagen som fungerer for henne.

Ane Drabløs Røisland (20) bor i Oslo og er i sitt ess når hun får slippe seg fri i dansen. Ane hadde ingen hun kunne prate med om det å ha CP da hun vokste opp, og jobber nå for at andre unge skal få den informasjonen de trenger for å leve et godt liv med CP. Det gjør hun blant annet gjennom Tiktok.

Sandra Fosmo, som i dag er 34 år, fikk vite om egen CP-diagnose da hun var 30 år gammel. Hun beskriver seg selv som over gjennomsnittet løsningsorientert, og liker å se muligheter fremfor begrensninger. En av hennes store lidenskaper er hund.

Simen Bondevik (22) er aktiv ungdomspolitiker, og har mange jern i ilden. Han opplever at CPen ikke setter grenser for hva han kan gjøre i hverdagen, så lenge han gjør det på riktig måte.

Bakgrunn for prosjektet

Blant alle barn og unge som har en fysisk funksjonsnedsettelse, er cerebral parese den aller største diagnosegruppen. De som har de letteste motoriske utfallene, utgjør rundt 70% av alle med en CP-diagnose. Skaden på hjernen er livsvarig og stabil, men vi vet at konsekvensene av den endres gjennom årenes løp.

Forverringen kan være både fysisk, kognitiv og psykisk. Det skjer også hos dem med lettest motorisk utfall, og gjerne i møtet med voksenlivets forventninger og krav. Det kan være endringer som muskelsmerter, slitenhet og ulike kognitive vansker. Dette kan få videre konsekvenser for utdanning, arbeidsliv og livskvalitet. Når en omsider ser behovet for å oppsøke spesialisthelsetjenesten får mange beskjed om at det er på høy tid.

Målet med dette prosjektet, som er en del av en større satsing på lett grad av CP, er at hver enkelt blir tatt på alvor og får den hjelpen de trenger, for å kunne leve et godt liv med CP.

Kontakt

Har du spørsmål om eller innspill til prosjektet? Send gjerne en e-post til prosjektleder Charlotte Åsland Larsen på e-post charlotte@cp.no.