Hopp til hovedmeny Hopp til innhold

Rehabiliteringsinstitusjoner

Her finner du en oversikt over ulike rehabiliteringsinstitusjoner, som alle har tilbud til personer med CP i ulike aldre. Følg lenkene for mer informasjon om de enkeltes tilbud.

Sjekk innholdet på institusjonenes nettsted, og dersom du lurer på noe vedrørende tilbudet, anbefaler vi deg å ta direkte kontakt med institusjonen.

Listen over institusjoner vil utvikles løpende. Hvis du kjenner til rehabiliteringsinstitusjoner som har tilbud til personer med CP, og du ikke finner en lenke her, vennligst send en epost til post@cp.no, så skal vi oppdatere siden.

Regionale tilbud:


Kastvollen i Helse Midt-Norge

Kastvollen Rehabiliteringssenter har avtale med Helse Midt-Norge om å tilby spesialisert rehabilitering til mennesker med nevrologiske og nevromuskulære diagnoser fra hele landet. Du må henvises av nevrolog eller fastlege.

Kastvollen har følgende tilbud:

  • Gruppeopphold og individuelle opphold (døgntilbud) for CP (varighet opp til ca. 4 uker)
  • Yngreopphold (døgntilbud, diagnoseuavhengig - for de under 50)
  • Poliklinisk tilbud, tre dager pr. uke i inntil 8 uker. Enten frittstående, eller i forlengelse av et døgntilbud.


Hauglandssenteret i Helse Vest

Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter tilbyr gruppeopphold for deg som har CP og behov for opprettholde eller bedre funksjonsnivået ditt.


Unicare Steffensrud i Helse Sør-Øst

To ganger i året har Unicare Steffensrud gruppeopphold for personer med Cerebral Parese, som varer i 3 uker. Rehabiliteringen består av tilpasset fysisk trening, undervisning om temaer som er aktuelle for deg, samtaler og aktiviteter i gruppe. 


PTØ Stavanger i Helse Vest

PTØ Stavanger tilbyr intensiv trening og habilitering til barn, ungdom og voksne med sykdommer eller skader i sentralnervesystemet. Tilbudet er ideelt drevet under spesialisthelsetjenesten og dekker blant annet diagnosen cerebral parese.


Program for intensiv trening og habilitering (PITH) i Helse Sør-Øst

PITH (Program for intensiv trening og habilitering) er et tilbud til barn med nedsatt funksjonsevne i alderen 0-6 år og deres foreldre i Helse Sør-Øst. PITH er organisert under Seksjon for nevrohabilitering - barn ved Oslo universitetssykehus HF, Ullevål.

Tilbudet er ikke diagnosespesifikt, men mange av barna som kommer har diagnoser som cerebral parese, epilepsi eller ulike nevrologiske syndromer.

Vi jobber tverrfaglig etter foreldrenes mål innen 3 områder. Kommunikasjon, motorikk og spiseferdigheter. Opplæring og veiledning av foresatte er hovedfokus, men det samarbeides også tett med bydel/ kommune og lokal habiliteringstjeneste.


Regionalt senter for intensiv barnehabilitering - Sørlandet sykehus HF

PIH CP-start er et gruppebasert, intensivt opptrenings- og behandlingstilbud til førskolebarn med cerebral parese og med lett grad (GMFCS-nivå I-III) av motorisk funksjonsnedsettelse. Programmet strekker seg over ca. et år, og nye grupper starter en gang i året. Programmet veksler mellom behandlingstilbud (inntil 6 uker fordelt på 3-4 opphold) i Kristiansand og oppfølgende trening i barnets hjem og barnehage.

PIH Multi er et gruppebasert, intensivt trenings- og behandlingstilbud til førskolebarn med cerebral parese med et grovmotorisk funksjonsnivå (GMFCS-nivå) IV og V, eller som har lignende komplekse funksjonsnedsettelser.

Cerebral parese-skole (CP-skole) er et gruppetilbud for barn i alderen 8-12 år med CP GMFCS nivå I-III og deres foreldre. Målet er å gi barna kunnskap om egen diagnose, mulighet til å treffe andre i samme situasjon og styrke deres mestring. Barna får et variert tilbud med tilrettelagt undervisning, deltakelse i samtalegruppe og deltakelse i praktiske aktiviteter i og utenfor RIBs lokaler.

 

Landsdekkende tilbud:

Sunnaas Sykehus

Sunnaas sykehus tilbyr blant annet førerkortvurdering, gruppeopphold og vurderingsopphold for personer med cerebral parese. Du kan lese mer om tilbudet til Sunnaas sykehus her.

Beitostølen Helsesportsenter

Beitostølen Helsesportsenter (BHSS) gir re-/habiliteringstilbud til barn, ungdom og voksne med ulike diagnoser, funksjonsnedsettelser og funksjonsnivå. Aktivitet og deltakelse med fokus på muligheter fremfor begrensninger vil alltid være en viktig ledesnor for virksomheten. BHSS kombinerer bruk av tilpasset fysisk aktivitet med medisinsk, pedagogisk og sosialfaglig veiledning og oppfølging.

Valnesfjord Helsesportsenter

Valnesfjord Helsesportssenter har tilbud til personer med CP i alle aldre. Målet med et opphold hos oss er økt deltakelse i skole, fritid og arbeid.

De som kommer til oss har ofte prøvd mye hjemme, med hjelp fra kommunen, men har behov for ekstra tilrettelegginger og tips til hva som er viktig videre.

Vi er opptatt av at alle skal få prøve forskjellige aktiviteter og delta ut fra egne forutsetninger og ønsker. Vi vet at med gode tilrettelegginger får vi til veldig mye. Mange synes det er fint å komme hit og se andre som kan ha lignende utfordringer. Vi heier på, lærer og hjelper hverandre. I tillegg har vi mye utstyr og hjelpemidler man kan prøve mens man er her. Man kan også komme hit for å lære seg for eksempel sykling, svømming og friluftsliv.

Barnas Fysioterapisenter

Barnas Fysioterapisenter har avtale med Helse Vest RHF om levering av spesialiserte rehabiliteringstjenester i spesialisthelsetjenesten innenfor delytelse "Tilpasset fysisk aktivitet, familie og utdanning" for barn og unge 0-18 år med komplekse habiliterings- og/eller rehabiliteringsbehov.

Barn vurderes og henvises til intensiv habilitering fra spesialisthelsetjenesten eller via regional vurderingsenhet. Barn fra andre helseregioner kan benytte seg av sin rett til valg av behandlingssted i spesialisthelsetjenesten ettersom Barnas Fysioterapisenter nå har avtale med et regionalt helseforetak. Vi tilbyr intensive dagopphold i gruppe eller individuelt, samt kortere dagopphold utfra pasientens behov.

Tilbudet er spesielt rettet mot barn 0-18 år med motoriske utfordringer grunnet medfødt eller tidlig ervervet funksjonsnedsettelse, tilsvarende GMFCS-nivå I-V, av nevrologisk eller ortopedisk årsak, samt mot små barn med alvorlig forsinket motorikk, som trenger tidlig intensiv intervensjon.

PTØ Gardermoen i Helse Sør-Øst

Tilbudet hos PTØ er spisset, og utviklet for mennesker med nevrologiske sykdommer eller skader. PTØ er del av spesialisthelsetjenesten gjennom avtaler med helseforetak. Tilnærmingen på PTØ inkorporerer flere fagfelt og bygger på nevrologi, bevegelseslære, pedagogikk og psykologi.

Overføring til hverdagen står sentralt da målet med treningen er at barna skal fungere best mulig i sin hverdag. Økt selvstendighet gir økt frihet til å kunne velge og økt makt i eget liv.