Hopp til hovedmeny Hopp til innhold

Gratis fysioterapi kan forsvinne

Regjeringen foreslår å fjerne sykdomslisten. Det innebærer at voksne med CP kan miste tilbudet om gratis fysioterapi.

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår i statsbudsjettet å fjerne sykdomslisten som gir mange med kroniske lidelser gratis fysioterapi.

Dette innebærer at kronikere – inkludert personer med CP over 16 år ­­– ikke lenger får rett til gratis behandling hos fysioterapeut, men må betale egenandel inntil 1990 kroner.   

– Dette reagerer vi kraftig negativt på.  Dette blir nok en ekstra utgift for våre medlemmer. Retten til gratis fysioterapi var faktisk den eneste rettigheten til stønad som CP-diagnosen har gitt til nå. Nå blir også den fjernet, noe som kan føre til at enkelte velger å bortprioritere nødvendig behandling, sier seniorrådgiver Randi Væhle.

Barn under 16 år slipper fremdeles egenandel.

Grunnleggende urettferdig

Regjeringen hevder at formålet med endringen er å legge til rette for mer rettferdig fordeling og best mulig bruk av fysioterapiressursene.

– Saken er at personer med CP har behov for fysikalsk behandling hele livet ut slik at de kan opprettholde funksjon, samt forebygge forverring, smerter og tap av funksjoner. Derfor mener vi at dette er et grunnleggende urettferdig forslag, sier generalsekretær Eva Buschmann.

– Dessverre er dette nok et eksempel på at kronikergrupper nedprioriteres, noe som er fryktelig trist. Tilbudet for voksne med CP er allerede svært mangelfullt og dette gjør det bare verre, sier Buschmann. 

Les Helse- og omsorgsdepartementets budsjettforslag her.