Hopp til hovedmeny Hopp til innhold

100-ÅRINGEN MARGOT: - CP-foreningen vil jeg alltid støtte!

Tirsdag 10. august fylte Margot Jensine Nesset 100 år. I mer enn halvparten av disse årene har hun vært medlem i CP-foreningen.

CP-bladet fikk være med på litt av feiringen da vi møtte Margot Jensine Nesset på Straitunet bo- og omsorgssenter i Kristiansand på hennes store dag.

Omsorgssenterets matsal var pyntet med norske flagg, bordene var pent dekket med hvite duker og det ble servert både marsipankake og wienerbrød. Marsipankake er ingen favoritt, kunne jubilanten fortelle, og røpte at bløtkake med krem og aprikosfyll hadde vært å foretrekke. Det ble likevel spist flere porsjoner med bursdagskaken.

Barna Målfrid Humlekjær (71), Svein Ivar Nesset (63), og Eirunn Nesset Ellefsen (56) og et av barnebarna (Magnus Hellebø Nesset - 26) var på besøk og det ble også blomsteroverrekking og tale fra varaordfører i Kristiansand, Erik Rostoft.

 

Gjev hilsen

Og kanskje størst av alt, var åpningen av en konvolutt som inneholdt en gjev hilsen – nemlig en gratulasjon fra selveste Kong Harald.

- Det var hyggelig, utbrøt 100-åringen og tittet nøye på kortet.

Etter en hyggelig seanse i matsalen fikk CP-bladet bli med jubilanten på rommet for å fortsette intervjuet. Rommet som var hyggelig innredet med egne møbler og bilder, var fylt med blomster og bursdagskort, og meldinger og telefoner fra fjern og nær som ville gratulere tikket inn jevnt og trutt.

- Hvordan føles det å være 100 år?

- Nei, hva skal jeg si. Det har vært litt overveldende nå i dag, for jeg blir sliten av alt styret. Men så er det hyggelig også, forteller Margot, og setter seg godt til rette i lenestolen.

I 1968 meldte Margot Jensine Nesset seg inn i CP-foreningen, kort tid etter at yngstedatteren Eirunn hadde fått påvist CP-diagnosen i en alder av nesten 4 år. Moren mener det kan være en alvorlig reaksjon på trippelvaksinen som førte til pustestans som kan ha vært årsaken, men har aldri fått dette bekreftet.

- Jeg hadde ingen kjennskap til CP-diagnosen så det var mye å sette seg inn i. Så tenkte jeg det var lurt å melde seg inn i CP-foreningen, sier hun.

 

Råd til andre

I ettertid ser Nesset at hun var mye mer bekymret for hvordan det skulle gå med datteren enn hun hadde trengt å være. Og nettopp det er et råd hun vil gi til nye foreldre som akkurat har fått vite at barnet har CP.

- Det hjelper ikke å bekymre seg. Og det går som regel bedre enn man tror, sier hun.

Datteren Eirunn gjorde det bra på skolen og fortsatte til høyere utdanning etter videregående. Hun har studert både idrett, spesialpedagogikk, rådgivning og karriereveiledning. Eirunn har hatt ulike roller i arbeidslivet og har jobbet som lærer, sosialpedagogisk rådgiver og karriereveileder. I tillegg hadde hun på 80 og 90-tallet en lysende idrettskarriere og var på et så høyt nivå at hun var med på landslaget i bordtennis. Høydepunktet var en sølvmedalje fra Paralympics i 1984, og to 1. plasser i Verdensleker (VM) for Cerebral Paretikere (1982 og 1986).

Selv om Margot, som er fra en veldig musikalsk familie, helst hadde sett at hun hadde begynt med musikk, er hun veldig stolt over alt datteren har fått til.

- Klart jeg er stolt!, sier hun.

 

Et viktig medlemskap

Da 100-åringen skulle flytte inn på sykehjem i februar 2021 sa hun opp alle medlemskap i ulike foreninger og organisasjoner – kun ett ville hun fortsette med.

- CP-foreningen skal jeg støtte til jeg ikke er lenger, sier 100-åringen bestemt.

Og å støtte foreningen har hun virkelig gjort. Som medlem gjennom 54 år har Margot hatt et av de lengste medlemskapene i CP-foreningens 71 år lange historie.

Hun har imidlertid aldri vært spesielt aktiv i CP-foreningen, ei heller benyttet seg mye av lokale tilbud og arrangementer.

Hvorfor har det da vært viktig for deg å være medlem?

- Fordi datteren min har CP og jeg synes at CP-foreningen gjør en god jobb og vil støtte deres arbeid. Og vi har alltid fått hjelp når vi har trengt det, forteller hun.

Datteren Eirunn har derimot i flere perioder vært veldig aktiv i CP-foreningen og har sittet i ulike verv. Nå er hun varamedlem i styret i fylkeslaget Agder.

- Kanskje særlig i voksen alder har jeg hatt et behov for å delta og bidra, forteller Eirunn, og forteller at de nå jobber for å til et nytt tilbud for unge med CP.

- Fylkeslaget har fått støtte av Kristiansand kommune, for oppstart av svømme-/badetilbud. Dette er for barn, unge og unge voksne. Det starter i slutten av i helsebadet på Aquarama i Kristiansand.

Hemmeligheten bak alderen

Foran lenestolen til Margot står en bolle med smågodt. Hun bøyer seg frem og tar en vingummi.

- Vi er veldig glad i godis i familien. Så vi er flinke til å passe på at mamma alltid har smågodt på rommet, humrer Eirunn.

Margot, som opprinnelig er fra Eidsvåg i Romsdal, er utdannet skredder og har opp gjennom årene sydd mengder med klær til både seg selv og familien. Også det flotte antrekket hun har på seg på den store dagen. Margot jobbet i tillegg en årrekke som renholder, og det var dette hun gjorde helt til hun gikk av med pensjon.

Så hva er hemmeligheten bak å bli 100 år?

- Hardt arbeid, jeg pensjonerte meg ikke før jeg var godt over 70, forteller 100-åringen, og fortsetter:

- Jeg har jobbet mye, spist sunt og godt og trente helt til jeg var 98 år.

- Og gode gener da, mamma. Det er mange i familien som har blitt veldig gamle, skyter Eirunn inn fra siden.

Etter å ha tilbrakt en ettermiddag sammen med jubilanten, er det liten tvil om at humor også må være en faktor – for Margot har en smittende latter, godt humør og kommer stadig med korte og morsomme kommentarer.

Hun faller lett og har blitt glemsom, men bortsett fra det er 100-åringen i bemerkelsesverdig god form, og kommer seg lett rundt i gangene på omsorgssenteret med rullatoren sin. Men etter en formiddag full av hilsener, besøk, sang, kake og alt som hører en 100-årsfeiring til, er det en tydelig trøtt og fornøyd 100-åring som lener seg godt tilbake i lenestolen, og takker for besøket.

Så selv om koronaen satt en stopper den storslåtte 100-årsmarkeringen, ble det en fin feiring likevel – og en knapp uke senere ble Margot feiret sammen med 20 av sine aller nærmeste.

Denne gangen med en bursdagskake helt i tråd med bursdagsbarnets eget ønske – nemlig en skikkelig bløtekake med krem og aprikosfyll.