Hopp til hovedmeny Hopp til innhold

GUNHILD BOTTOLFSEN: På reise i rullestol

Det er elleve år siden Gunhild Bottolfsen (43) havnet i rullestol etter et uhell med terrengsykkel på Hafjell. Allerede under rehabilitering på Sunnaas sykehus bestemte hun seg for at rullestolen ikke skulle hindre henne i å utforske verden. I dag driver hun nettsiden rullestolreiser.no, i håp om å kunne være en ressurs for andre med funksjonsnedsettelser som vil reise.

Døra til terrassen står på gløtt, og solstrålene titter inn gjennom store vinduer i funkishuset på Risløkka i Oslo når CP-bladet er på besøk hjemme hos den reiseglade 43-åringen. Nærmeste nabo, som nesten bor vegg i vegg, er søsteren med familie.

– Tantebarnet mitt bor der så det blir akkurat passe mye barn, sier hun med glimt i øyet.

Like oppi gata bor også foreldrene, og det var der hun tilbrakte barndommen. Gunhild er født og oppvokst i Oslo, og trives så godt at hun har blitt værende. Huset hun bor i nå ble bygget etter hennes ønsker og behov, og strekker seg over tre etasjer. Det bærer preg av en stor interesse for kunst og design, og på veggene henger en rekke kunstverk fra kunstnere rundt om i verden. Før hun kjøpte tomt og bygde hus på Risløkka, bodde hun blant annet i bydel Grünerløkka.

– Alltid når jeg er ute og reiser, når jeg kommer til byer så er jeg sånn - hvor er Grünerløkka, der skal vi bo. De fleste byer har jo et sånn kunstnersted med kule småbutikker og sånn, sier hun.

Hun er særlig glad i New York og bydelen Brooklyn med sin store gatekunstscene. Flere av kunstnerne som er representert på veggene hennes har opphav nettopp her.

Ideen om en nettside

Gunhild jobber til daglig som erfaringskonsulent på Sunnaas sykehus, og det var der ideen om en nettside begynte å spire. Reise er en stor interesse for mange, og hun fikk etter hvert flere spørsmål om det å reise med funksjonsnedsettelser. Selv er hun i dag lam fra brystet og ned, og bruker manuell rullestol for å komme seg rundt i verden.

– Jeg var veldig glad i å reise før jeg skada meg. Jeg hadde blant annet vært på to lengre backpackerturer, og flere mindre reiser – og ville fortsette å reise selv om jeg nå sitter i rullestol. Da jeg begynte å google for å finne informasjon, så var det nærmest ikke noe informasjon å finne, sier hun og fortsetter:       

– Også er jeg veldig glad i å skrive og sitte med webdesign. Så da tenkte jeg – hvorfor ikke skrive om de stedene jeg har vært, og legge det ut på nett? Egentlig kom det av nettopp det at jeg ikke fant den informasjonen jeg trengte selv.

I 2011, tre år etter ulykken, ble nettsiden rullestolreiser.no lansert. Her gir hun generelle tips om det å reise med rullestol, men for det meste skriver hun om steder hun har besøkt.

Gunhild har også knyttet til seg andre skribenter som skriver fra sine reiser. Hun får mange henvendelser fra folk som skal ut å reise, men er klar på at hun ikke har svaret på alt og at hun først og fremst skriver om egne reiser med mål å være til hjelp for andre som skal ut å reise. Nå er ambisjonen å lage en samleside med nyttig informasjon:

– Det er mange som skriver om å reise i rullestol, så det jeg har lyst til nå er at min side skal bli en slags portal. Et sted hvor jeg kan linke opp til andre som skriver om å reise i rullestol, så man slipper å sitte og lete i jungelen, sier hun, og legger til:

Forskjellig utgangspunkt

Ingen er like, og det er det viktig for Gunhild å få frem på nettsiden. Det er skribentens perspektiv og personlige erfaringer fra de ulike reisemålene som kommer til uttrykk i tekstene, og på nettsiden brukes blant annet ikoner for å få frem dette:

– Det er jo stor forskjell på å bruke manuell stol og elektrisk stol for eksempel, så det er jeg opptatt av på siden min. Det står helt øverst på siden om den som har skrevet artikkelen bruker manuell stol eller elektrisk stol, og om han har gangfunksjon eller ikke, forteller Gunhild og legger til:

– Det er fordi man kan glemme å sette seg inn i andres perspektiver. Jeg kan tenke at noe er skikkelig supert, men hvis jeg tenker meg godt om så vet jeg ikke om det er like supert for en som sitter i el-stol – men da har jeg i hvert fall skrevet at jeg sitter i manuell stol.

Hun anbefaler alle å undersøke selv i forkant av en reise, og planlegge med utgangspunkt i egen funksjonsnedsettelse og egne behov. Av og til vil man likevel møte utfordringer man ikke kunne forutse, og man vil kanskje trenge hjelp til å komme seg ut og opp og frem.

Skulle bli profesjonell turist

Verden har alltid vært spennende, og som barn planla hun å gjøre yrke ut av reiseinteressen. På spørsmål om når hun ble bitt av reisebasillen svarer hun:

– Da jeg var liten fortalte jeg folk at jeg skulle bli turist da jeg ble stor. For å tjene penger skulle jeg spille bingo for det gjorde farmor, ler Gunhild.

Hun har elsket å reise så lenge hun kan huske, og reiste mye med familien da hun var yngre. Da ble det både bilturer nedover i Europa til Middelhavet, og etter hvert lengre turer til fjernere strøk som Thailand og Bali.

– Jeg har fått det litt inn med morsmelka kan du si. Og da jeg var i 20-årene så var det jo veldig populært med backpacking, sier hun.

Hun har sett mye av verden, og må tenke en stund på hva som er favorittreisemålet. Hun tar utgangspunkt i tiden etter at hun ble skadet, og da er det spesielt ett sted som ligger hjertet nær:

– I Europa så er det garantert Île de Ré i Frankrike, det er en skjult perle. Der har de bestemt at det ikke skal komme hverken høyhus eller kommersielle hoteller, og er veldig opptatt av å beholde det autentiske. De fleste husene er hvite med grønne dører, det er litt som Kardemomme by, og de eneste høye bygningene er kirketårn og fyrtårn. Det går sykkelveier over hele øya, forbi saltreservoarer, olivenlunder og vinlunder, også kommer man inn i små pittoreske havnebyer - man er virkelig rett med havet. Det er seks meter tidevannsforskjell, og når vannet drar seg tilbake er det så hardt at man faktisk kan trille på stranda med rullestol.

Anbefaler en myk start

Til de som skal reise for første gang og kanskje er litt engstelige, så anbefaler hun en myk start. Så kan man ta større steg og utfordre seg mer på reisemål etter hvert, men trygghet er viktig.

 Det kan være lurt å starte med et sted man har fått anbefalt, og som man vet at er rullestolvennlig. Få noen som har en lignende funksjonsnedsettelse og bruker lignende hjelpemidler som deg til å gå god for et hotell. Hvis man ikke har mulighet til det så kan det være å bruke de ulike sorteringsfunksjonene som er når man skal booke hotell, men så bør man alltid sjekke opp i ettertid – for handicaprom kan bety mye forskjellig. Hvis man er litt usikker, så er det viktig å sende en mail å spørre om det man lurer på for å sjekke at det man har behov for er på plass, sier hun.

Hun har også mange tips til reisemål, både for de som er vant til å reise og for de som kanskje akkurat har begynt å tenke på sin første utenlandsreise.

– På Tenerife så har man for eksempel Playa de las Américas og Playa de los Cristianos, som er veldig tilrettelagt. Der har man til og med eget hotell hvor man kan leie både hjelpeutstyr og sykepleiere.

Et annet tips til de som liker sol og varme er Fuengirola, som ligger på den spanske solkysten. Der er det veldig flatt, og alle fortauskanter er avrundet.

 Også synes jeg Amsterdam funker greit, der er det ganske flatt og det er ofte en fordel. Hvis du har lyst på en stor utfordring så reiser du til Lisboa. Hele byen er bygget i en skrent, og alt som er morsomt ligger i bratte brosteinsbakker, ler hun.

Fjernere strøk

For de som ønsker å reise utenfor Europas grenser trekker hun frem flere steder i USA som sine favoritter. Blant de mer eksotiske nevner hun Hawaii.

– Der er det veldig grønt og fint. Det er kanskje en litt hårete reisevei, men noen liker jo det også, sier hun.

– Eller så er nok New York min absolutte favorittby. Det er en av de litt eldre byene i USA, så det er ikke overalt man kommer inn. De fleste T-banestasjonene er ikke tilrettelagt, men de store er det heldigvis, så jeg brukte t-banen masse.

Hun beskriver amerikanerne som svært hjelpsomme. Man blir ikke sett på som «ekstra arbeid» når man kommer i rullestol, tvert imot er det en selvfølge at hun skal få fly helikopter, dykke med haier og komme opp i Empire State Building selv om hun kommer på hjul.

 Det er så deilig med å reise i USA, det er aldri noe problem, sier hun.

Det er likevel ikke alltid at alt går på skinner, og Gunhild forteller om en familietur til Thailand. Hun hadde bestilt assistanse på flyplassen, og ble møtt av en ansatt som med stor entusiasme skulle hjelpe til og bære ut av flyet – uten rullestol eller andre former for hjelpemidler.

 Da satt jeg på ryggen til faren min ut av det flyet, ler hun.

Som hun har skrevet på rullestolreiser.no: Begrensninger eksisterer som oftest kun i vårt eget hode. Mulighetene er mange, det gjelder bare å se dem!

 

Tekst og foto: Charlotte Åsland Larsen