Hopp til hovedmeny Hopp til innhold

KJELL INGEBRIGTSEN: Drømmeren

Kjetil Ingebrigtsen (50) drømmer om å dele det han skaper med andre. Gjennom fem utgivelser under artistnavnet «Dreamerproject» har allerede deler av drømmen blitt oppfylt.

I over 30 år jobbet 50-åringen fra Fredrikstad 100 prosent i ulike stillinger innenfor grossist- og dagligvarebransjen. Det var først da han gikk ned til halv stilling for et par år siden, at han skjønte hvor hard fulltidsjobbingen hadde vært for kroppen.

– Jeg har alltid ønsket å være så «normal» som mulig, og selv om jobben gjorde meg utrolig sliten tenkte jeg «Dette skal jeg klare». Det resulterte i at jeg hver vinter ble sykemeldt i en lengre periode fordi kroppen sa stopp.

I 2012 oppsøkte Ingebrigtsen voksenhabiliteringen i Fredrikstad. Etter en grundig utredning fikk han beskjed om at det var klokt å redusere arbeidsmengden og han ble rådet til å jobbe 50 prosent i stedet for 100.

Trives i jobben

I dag jobber han fem halve dager i uken på en Rema1000-butikk i Fredrikstad sentrum. Hans arbeidsoppgaver består blant annet av å fylle på frukt, grønt og tørrvarer. 50-åringen stortrives i jobben.

– Jeg har vært åpen om min diagnose og føler at det har bidratt til å avlive noen myter. Mine kollegaer tar meg for den jeg er, og vi er et fint team som fungerer godt sammen, sier han.

CP-foreningen møter Kjetil Ingebrigtsen hjemme i huset hans i Fredrikstad like etter arbeidstid. Han forsvinner noen minutter for å bytte ut jobbuniformen med hverdagsklær.

Å jobbe mindre har endret mye for Ingebrigtsen.

– Jeg har fått et helt nytt liv. Nå har jeg overskudd til å gjøre andre ting etter jobb. Jeg har begynt å interessere meg for kosthold og trening og har gått ned over 20 kilo. Og jeg har endelig mer tid til min store hobby – musikken.

Hjemme hos Ingebrigtsen er det liten tvil om at musikken spiller en viktig rolle i livet hans. Den ene stuen er omgjort til et musikkstudio, og flere andre rom er fylt med CD-er, plater og instrumenter. Det ser litt uorganisert ut for et utrent øye, men den musikkinteresserte østfoldingen understreker at han har full oversikt over hva som ligger hvor.

Interessen for musikk startet med et orgelkurs som 10-åring.

– Jeg har vært musikkinteressert så lenge jeg kan huske. Da jeg var liten spilte jeg både orgel og klarinett, men orgelet var favorittinstrumentet. Siden har interessen bare blitt større og større.

Hva betyr musikken for deg?

– Den betyr utrolig mye. Den gir meg en adspredelse i hverdagen, og gjennom hele livet har jeg kunnet ty til musikken når andre ting har vært vanskelig. Musikken er blitt en livsstil og noe jeg driver med hver eneste dag.

– Det å skape noe og være kreativ er balsam for sjelen.

Og han har allerede fått mye oppmerksomhet for denne hobbyen. Det populære TV-programmet «Norge Rundt» lagde en reportasje om Kjetil Ingebrigtsen i fjor og i 2012 deltok han i «Norske Talenter».

– Begge steder fortalte jeg om funksjonshemmingen min, fordi jeg synes åpenhet er viktig. Det har jeg fått utrolig mange positive tilbakemeldinger på i ettertid.

Platekontrakt

De siste 10 årene har musikkinteressen nådd nye høyder. Ingebrigtsen har komponert mange egne låter innen sjangeren instrumental elektronisk musikk. For tre år siden fikk han en platekontrakt i England, og siden har det blitt tre utgivelser i samarbeid med det britiske selskapet.

Artistnavnet er «Dreamerproject».

– Filosofien bak navnet er at vi alle har noe vi drømmer om å gjøre. Mitt lille drømmeprosjekt er å skape musikk og dele det jeg lager med andre, sier han, og fortsetter:

– I tillegg skal musikken jeg lager være litt drømmende, så man kan slappe av når man hører på den og gå litt inn i en annen verden.

Han skulle ønske at flere personer med funksjonshemminger, torde å følge drømmene sine.

– Ofte er det største hinderet en selv. Min oppfordring er: Har du lyst til å gjøre noe – gjør det! Man kan selvfølgelig ikke regne med at alle liker det man gjør, men janteloven har jeg merket fint lite til.

Ingebrigtsen er i fyr og flamme når han snakker om musikken. Han forteller at han henter inspirasjon fra gamle helter, de gode melodiene på 1980-tallet og fra hverdagen. I oktober spilte han inn en musikkvideo til låten «Horizons» og til våren skal han spille på en musikkfestival i England.

– Det er veldig spennende, og jeg har mye å se frem til, sier han.

Politisk engasjert

Men det er ikke bare musikk opptar østfoldingen. Han er også politisk engasjert, og har vært medlem av partiet Rødt i 20 år. Bakgrunnen for samfunnsengasjementet er alt annet enn positiv.

– Den politiske interessen ble skapt på grunn av mobbing på ungdomsskolen. Det var en mørk periode, og jeg tenkte at jeg ville gjøre noe som kunne bidra til å forandre samfunnet. Gjennom politikken har jeg kjempet mot fordommer og rasisme og fremmet likeverd, sier Ingebrigtsen, som i flere år har stått på kommunelisten for Rødt i Fredrikstad.

For da Ingebrigtsen vokste opp, var det ikke vanlig med åpenhet rundt CP-diagnosen. Den fortalte han kun sine nærmeste om.

– Jeg har gått gjennom en hel oppvekst uten å snakke om min diagnose. Jeg fikk ikke oppfølging, og jobbet hardt for å være som alle andre. Det var først i godt voksen alder at jeg ble klar over hvilke rettigheter jeg har som funksjonshemmet.

Han er likevel ikke bitter på helsevesenet.

– Gjort er gjort, og det lureste jeg kan gjøre nå er å sørge for å få et godt liv fremover. Nå vet jeg hvilke utfordringer jeg har, og får god hjelp til å bli loset gjennom ulike systemer både i NAV og helsevesenet.

I en alder av 48 år meldte han seg inn i CP-foreningen. Fjorårets Storsamling på Lillestrøm ble en øyeåpner.

– Det er et arrangement som ga mersmak. Det ga meg så mye å møte og snakke med andre medlemmer, uavhengig av sykdomsgrad. I fjor deltok jeg på kurset om kognitive utfordringer, og det ga meg mange aha-opplevelser. Tenk at dette var ting jeg ikke visste om i så mange år!

Som artistnavnet «Dreamerproject» tilsier er Ingebrigtsen en mann med mange drømmer - noen små og noen store.

– Mange av drømmene har gått i oppfyllelse allerede, som det å få gi ut min egen musikk. Men det gjenstår noen, sier han lurt.

Så da er det bare for oss andre å vente i spenning på hva som blir det neste prosjektet som kommer fra den usedvanlig positive mannen i det sjarmerende trehuset i Fredrikstad. Men at det har noe med musikk å gjøre, det er det liten tvil om.