Hopp til hovedmeny Hopp til innhold

Vi ønsker velkommen til digital kveldsprat om håndfunksjon hos barn med CP og betydningen for hverdagslivet.

Onsdag 19. mars inviterer vi til flunkende ny kveldsprat med ergoterapeut og leder for kompetanseutvikling i NorCP (Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for CP), Gunvor L. Klevberg. Kveldspraten foregår på Teams.

Bli med i møtet!

Gunvor er et kjent ansikt for mange av våre medlemmer. I oktober i fjor var hun med på en kveldsprat om den nye retningslinjen for CP. Hun har skrevet artikkel til CP-bladet og nettsidene våre, samt holdt innlegg på ulike samlinger. Hun fullførte sin doktorgrad med tittelen «Håndfunksjon og habiliteringstjenester for barn med cerebral parese» ved Institutt for Helse og Samfunn på Universitetet i Oslo i 2017. Hun brenner for at det skal settes inn tiltak så tidlig som mulig for å fremme aktiv bruk av hendene.

Men hva legges i begrepet håndfunksjon? Og hvorfor opplever mange med CP redusert håndfunksjon?

Studier tyder på at få norske barn med CP mottar intensiv trening av håndfunksjon før toårsalder. Vi vet også at det største potensialet for forandring i hjernen finner sted tidlig etter skaden, og at håndfunksjon i en alder av 18 måneder predikerer videre utvikling. Men hva betyr dette? Og hvordan foregår intensiv trening av hender hos barn og unge med CP?

Hvordan kan man som foreldre tilrettelegge for aktiv bruk av hender i hverdagen?

Det finnes ulike spastistetsreduserende behandlinger for å forebygge og behandle kontrakturer. Hvordan kan man kombinere dette med bruk av ortose og trening? Og hvordan kan man trene, tilpasse og tilrettelegge for å forbedre håndfunksjon?

Gunvor vil også vise til retningslinjen for CP, hvor «håndfunksjon» ligger under temaet «motorikk».

Mange voksne med CP har redusert håndfunksjon. Selv om mye at det Gunvor vil snakke om er først og fremst rettet mot foreldre og barn, vil vi også gå litt innpå tiltak for voksne med CP for å unngå at nye utfordringer oppstår. Som voksen handler mye om egen motivasjon. Opplever du at aktiviteter som er viktig for deg i hverdagen er vanskelig å få til på grunn av utfordringer med håndfunksjon? Hvis du er villig til å gjøre en innsats, går det an å få til forandringer også i voksen alder.