Meny Gå til innhold
25 november

Digital kveldsprat med Helle: CP og kognisjon

Hvor: Pexip (digitalt møterom) Når:

Velkommen til digital kveldsprat med Helle onsdag 25. november klokken 20.00. Kveldspraten har tema "Kognisjon og CP", og kveldens gjest er likeperson Stine Dybvig.

Stine er utdannet jurist, har vært leder av CPU, CP-foreningens ungdomsnettverk, og sitter nå i foreningens sentralstyre. Stine har også holdt innlegg om kognisjon på CP-konferansen og snakket om kognisjon i podcast med CP-foreningen og psykologspesialist Helene Høye, C-pod Voksen. C-podden finner du på cp.no under tilbud til deg.

Kveldspraten varer i en times tid og foregår i CP-foreningens digitale møterom: https://pexip.me/meet/41321493/

Kognitive vansker kalles ofte for skjulte vansker, fordi de som regel ikke er synlige. De varierer i stor grad, og ofte gjør de seg kun gjeldene i bestemte situasjoner. Våre kognitive funksjoner er viktige i det meste av det vi gjør. Kognitive ferdigheter varierer fra person til person, også hos personer med CP. Mange med CP og normal intelligens kan ha kognitive vansker innenfor bestemte områder som ofte skyldes CP-diagnosen og er da en følgetilstand av den tidlige hjerneskaden.

På onsdag vil Stine snakke om ulike kognitive ferdigheter som kan være rammet ved CP og som også Stine kan ha utfordringer med, som rom- og retningssans, oppmerksomhet og tempo og eksekutive funksjoner. Hun er selv veldig oppmerksom på at hun trenger forutsigbarhet i hverdagen, og at hun synes det er vanskelig å ta ting på sparket eller gjøre flere ting på en gang. Hun vet at hun ikke må tøye strikken for langt, og har opparbeidet seg flere mestringsstrategier for å møte ulike utfordringer både på jobb og i privatlivet. Hun har lært seg ulike teknikker som hjelper henne å holde orden, eller «sortere i rotet», som Stine sier.

Stine er også opptatt av at det kan være utfordrende for ungdom å flytte hjemmefra for første gang, og at det kan være vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg i sosiale settinger og ikke falle utenfor. Vi vi snakke litt om hvordan man kanskje kan gjøre denne prosessen enklere ved å minimere energibruk, ta en ting av gangen, lage rutine i hverdagen og holde orden på egen økonomi. Kveldspraten vil være aktuell for ungdom og voksne med CP, men også for foreldre til barn med CP som ønsker å høre litt mer om Stines erfaringer.

Hvis du lurer på noe om kveldspraten eller vet at du ønsker å stille spørsmål til Stine, er det bare å sende en e-post til helle@cp.no også i forkant.

Velkommen til kveldsprat 🙂