Meny Gå til innhold

Koronaviruset preger også sommermånedene og vil i stor grad påvirke nordmenns ferieplaner.

Smittesituasjonen er i stadig utvikling både i Norge og i resten av verden. Det er derfor viktig å sette seg inn i gjeldene smittevernsråd før du planlegger årets sommerferie. Folkehelseinstituttet endret reiserådene 15. mai 2020.

Innenlands fritidsreiser kan nå foretas så lenge du reiser på en måte som gjør at du unngår å spre smitte og reduserer muligheten for å selv bli smittet, skriver FHI på sine nettsider.

De generelle smittevernsrådene er i aller høyeste grad gjeldende også på fritidsreiser:

  • Syke personer skal holde seg hjemme
  • God hygiene
  • Redusert kontakt mellom personer, og hold minst 1 meter avstand til andre enn dine nærmeste

Når samfunnet nå åpnes opp for mer reise er det viktigere enn noen gang å huske at alle har et individuelt ansvar for å forhindre økt smitte!

Det er lurt å begrense antall destinasjoner – og unngå reiser hvor det legges opp til kontakt med et stort antall mennesker.

Sjansen for smittespredning er minst dersom du reiser sammen med egne familiemedlemmer eller andre du allerede har vært i kontakt med på hjemstedet.

Sett deg til enhver tid inn i gjeldende smittevernsråd for kommunen du planlegger å besøke.

 

Risikogrupper og deres pårørende                            

For personer i risikogrupper gjelder de samme rådene som ellers. Følg med på FHIs nettsider for oppdatert informasjon om hvem som har økt risiko for smitte til enhver tid.

Ved lite smitte i samfunnet (som per i dag 19.mai) kan personer med lett forhøyet risiko i utgangspunktet reise som andre, men de må være ekstra oppmerksomme på de generelle smitteverntiltakene. Dette betyr i praksis at besteforeldre kan feriere sammen med sin familie.

For personer med klart forhøyet risiko, men med lite smitte i samfunnet – må hver og en gjøre en egen vurdering om du bør reise eller ikke, og eventuelt hvem du kan reise med.

Disse forholdene bør ifølge FHI vurderes:

  • Reisens varighet
  • Hvor tett vil du være på de du reiser med som du ikke ellers er i nærkontakt med? Hvor mange vil du reise med? Er det mulig med separate soverom og toalett?
  • Er det enkelt å reise hjem dersom noen i reisefølge blir syke?
  • Er det lett å få helsehjelp på reisen?

Hvis smitten i samfunnet øker igjen, bør også de med lett forhøyet risiko gjøre individuelle vurderinger før en eventuell fritidsreise. De i høyrisikogruppen vil i en slik situasjon frarådes reiser.

 

Bading og friluftsliv

Svømmehaller og badeland er fortsatt stengt. Når og hvis disse blir åpnet vil det komme egne råd om dette. Ved bading i fersk- eller saltvann er det ingen risiko for koronasmittet fra badevannet. Men det er viktig å overholde de generelle hygiene- og avstandsrådene også her. Prøv å finne badesteder hvor det ikke er for mange andre.

Det samme gjelder andre utendørsaktiviteter som telttur, fottur, klatring, sykling, ridning og så videre.

Andre typer opplevelsesferier som eksempelvis camping eller gårdsferie kan gjennomføres så lenge man overholder de generelle smittevernsrådene.

 

Offentlig transport

Det kan være vanskelig å holde tilstrekkelig avstand til andre når man benytter offentlig transport. Der samles ofte mange mennesker på samme sted og det er derfor anbefalt å redusere bruken av dette.

Personer som er i hjemmekarantene eller har hatt nærkontakt med en smittet person skal ikke reise med offentlig transport.

 

Utenlandsreiser

Norske myndigheter fraråder fra 14. mars 2020 reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Regjeringen har varslet nyheter omkring reiser mellom de nordiske landene den 15. juni.