Meny Gå til innhold

Koronasmitte i Norge

Vi i CP-foreningen følger situasjonen som har oppstått med økende koronasmitte i Norge tett. På denne siden vil vi samle nyttig og relevant informasjon fortløpende. Innspill kan sendes til charlotte@cp.no.

CP-foreningens drift og arrangementer

I første omgang har vi besluttet å avlyse CP-konferansen 2020, som et føre var-tiltak. Landsmøtet som i utgangspunktet var lagt til siste helgen i april er foreløpig utsatt til høsten. Vi vurderer fortløpende hvilke grep som må tas videre med tanke på andre kommende arrangementer, og går ut med informasjon så fort eventuelle avgjørelser er tatt.

Vi anbefaler fylkesavdelingene våre å avlyse eller utsette møter og aktiviteter. Vi vurderer fortløpende hvordan situasjonen utvikler seg.

 

Koronavirus og cerebral parese

Basert på opplysninger fra utbruddet i Kina, ser det ut til at følgende grupper har høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19:

  • Eldre personer (>65 år)
  • Personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom (kardiovaskulær sykdom), diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk (hypertensjon)
  • Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig forløp av koronavirus-sykdommer

Det skriver Folkehelseinstituttet på sin nettside. CP angis altså foreløpig ikke som risikogruppe hos Folkehelseinstituttet (FHI). Det er likevel grunn til å anta at enkelte personer med alvorlig grad av CP, og/eller tilleggsproblematikk kan ha forhøyet risiko dersom de blir smittet. Skulle du selv være i denne gruppen eller pårørende til denne gruppen, ber vi deg om å følge rådene som er gitt fra Folkehelseinstituttet. Du finner råd og informasjon til risikogrupper og øvrig befolkning på nettsiden til FHI.

 

Nyttige lenker

 

Korona og ASK

Vi har fått tilsendt symboler som kan gjøre det enklere å forklare situasjonen med koronaviruset for personer som bruker ASK (alternativ og supplerende kommunikasjon). Her kan du klikke for å laste ned noen Bliss-symboler.

 

Råd for å redusere smittefare

Vi i CP-foreningen oppfordrer alle sterkt til å følge Folkehelseinstituttets råd for å redusere smitte i den norske befolkningen.

  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig
  • Unngå håndhilsning og klemming
  • Unngå unødvendig samvær med personer med symptomer på luftveissykdom
  • Unngå unødvendige utenlandsreiser da smittespredning kan øke i tiden som kommer, og kapasiteten i helsetjenesten kan være dårlig
  • Unngå deltagelse på arrangementer med mange deltagere fordi det er arenaer med mange ukjente
  • Arbeidstakere i risikogrupper bør samtale med arbeidsgiver om mulighet for fjernarbeid/fjernundervisning og tilrettelegging for videokonferanser